Dnia 27 października 2014 r. w Zespole Szkół Specjalnych w Kadłubie już po
raz piąty odbył się Międzyszkolny
Konkurs Kulinarny „Z gotowaniem za pan brat”. Do rywalizacji stanęli
uczniowie z Zespołu Szkół Specjalnych przy DPS w
Zawadzkiem, Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Kluczborku, Zespołu
Placówek Edukacyjnych w Dobrodzieniu
oraz Zespołu Szkół Specjalnych przy DPS w Kadłubie. Zaproszone placówki
wyłoniły 3-osobowe drużyny, w których znaleźli się uczniowie klas szkoły
podstawowej i gimnazjum z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu
umiarkowanym lub znacznym.
Konkurs składał się z czterech etapów: pierwszy
polegał na wykonaniu „jeża” z owoców i wykałaczek. Drugi etap to rozwiązywanie
zagadek związanych z kuchnią i gotowaniem. Kolejny to sprawdzian umiejętności i wiedzy
dotyczącej nakrywania do stołu. Na sam koniec uczestnicy popisali
się wiedzą na temat owoców i przygotowali pyszny i zdrowy deser – szaszłyki
owocowe.
Atmosfera była przednia. Uczestnicy wspaniale się
bawili, a ich umiejętności i wiedza
wprawiała w zdumienie. Ze wszystkimi konkurencjami drużyny poradziły
sobie znakomicie - zwycięzcami byli
wszyscy. Uczestnicy poprzez ułożenie puzzli dowiedzieli się jakie nagrody
zabiorą ze sobą do szkół. Nagrodami był
sprzęt AGD: czajnik bezprzewodowy, toster, mikser oraz mini-kuchenka. Dla
wszystkich uczestników przygotowano dyplomy oraz upominki.
Zorganizowanie konkursu było możliwe dzięki wsparciu
finansowemu Stowarzyszenia na Rzecz
Rozwoju Edukacji i Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w Kadłubie. Za co z
całego serca dziękujemy!!! Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest p. Monika
Szendzielorz-Nowakowska.
Do zobaczenia za rok…
|