KONKURS KULINARNY

Dnia 27 października 2014 r. w  Zespole Szkół Specjalnych w Kadłubie już po raz piąty odbył się Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Z gotowaniem za pan brat”. Do rywalizacji stanęli uczniowie z Zespołu Szkół Specjalnych przy DPS w Zawadzkiem, Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Kluczborku, Zespołu Placówek Edukacyjnych w  Dobrodzieniu oraz Zespołu Szkół Specjalnych przy DPS w Kadłubie. Zaproszone placówki wyłoniły 3-osobowe drużyny, w których znaleźli się uczniowie klas szkoły podstawowej i gimnazjum z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym lub znacznym.

 Konkurs składał się z czterech etapów: pierwszy polegał na wykonaniu „jeża” z owoców i wykałaczek. Drugi etap to rozwiązywanie zagadek związanych z kuchnią i gotowaniem. Kolejny  to sprawdzian umiejętności i wiedzy dotyczącej    nakrywania  do stołu. Na sam koniec uczestnicy popisali się wiedzą na temat owoców i przygotowali pyszny i zdrowy deser – szaszłyki owocowe.

Atmosfera była przednia. Uczestnicy wspaniale się bawili, a ich  umiejętności i wiedza wprawiała w zdumienie.  Ze wszystkimi konkurencjami drużyny poradziły sobie znakomicie  - zwycięzcami byli wszyscy. Uczestnicy poprzez ułożenie puzzli dowiedzieli się jakie nagrody zabiorą ze sobą do szkół.  Nagrodami był sprzęt AGD: czajnik bezprzewodowy, toster, mikser oraz mini-kuchenka. Dla wszystkich uczestników przygotowano dyplomy oraz upominki. 

Zorganizowanie konkursu było możliwe dzięki wsparciu finansowemu Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Edukacji i Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w Kadłubie. Za co z całego serca dziękujemy!!! Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest p. Monika Szendzielorz-Nowakowska.

Do zobaczenia za rok…